Křen

Křen

Poněvadž téměř každá část rostliny křenu má léčivé vlastnosti, nastavuje tato rostlina laťku pro léčivé potraviny! Čaj z jeho kořenů lze použít jako expektorans a čaj z květů lze použít při nachlazení. Kořeny lze použít na bolest kloubů a syrové listy je možné tlačit proti čelu k úlevě od bolesti hlavy. Patří do kategorie brukvovité zeleniny spolu s brokolicí, růžičkovou kapustou, hořčicí a zelím.

Zdravotní účinky

  • obsahuje protirakovinné látky zvané glukosinoláty, které zvyšují schopnost jater zbavit tělo škodlivých rakovinných buněk a může potlačit růst nádoru
  • prospěšný při respiračních onemocněních a v boji proti chřipce
  • křenový ocet se osvědčil v léčbě lupů

Jak si správně vybrat

Čerstvý křen je k dostání po celý rok, ale jeho hlavní sezóna je na jaře. Vyberte si kořeny, které jsou pevné a nemají žádná měkká místa, zelená místa a plíseň. Většina supermarketů nabízí křen ve skleničkách v sekci s omáčkami. Ujistěte se, že v něm nejsou žádné jiné přidané ingredience než ocet a sůl. Prášková forma může být k dostání v některých specializovaných prodejnách.

Tisknout
Top