Pažitka

Pažitka

Tato vytrvalá bylina byla poprvé objevena v sibiřských vrchovinách. Se svojí sladkou a mírnou cibulovou chutí se pažitka liší od zelené cibulky a jarní cibulky a roste na přímém slunci a na odvodněné půdě. Je bohatá na vlákninu, antioxidanty a vitamín A a používá se zejména ve francouzské a středomořské kuchyni - možná jste ji viděli nahoře na své oblíbené polévce jako ozdobu!

Zdravotní účinky

  • vysoký obsah živiny allicinu, který přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku
  • Obsah antioxidantů přispívá k prevenci rakoviny a poškození způsobeného volnými radikály

Jak si správně vybrat

Poohlédněte se po čerstvé pažitce svázané v trsech v sekci s listovou zeleninou ve svém obchodě. Trsy by měly být pevné a rovnoměrně tmavě zelené. Větší pažitka mívá ostřejší cibulovou chuť. Pokud byste raději jemnější chuť, podívejte se po mladších trsech.

Tisknout
Top