Tahini (sezamová pasta)

Tahini (sezamová pasta)

Tahini je široce používán v tradiční receptuře na hummus a dalších pokrmech ze Středního východu. Je vyrobeno ze sezamových semínek namletých na pastu. Tahini je bohaté na vápník, zdravé tuky, měď, mangan a bílkoviny.

Zdravotní účinky

  • podporuje pevnost kostí
  • může pomoci snížit bolest a otok revmatoidní artritidy se stopovým prvkem mědí
  • obsahuje fytosteroly, které přispívají ke snížení hladiny cholesterolu

Jak si správně vybrat

Podívejte se po tahini ve skleněné nádobě nebo plechovce. Občas ji naleznete v práškové, sušené formě v obchodech se zdravou výživou, nebo v sekci mezinárodní kuchyně ve vašem běžném obchodě s potravinami. Ve velkých obchodech s potravinami také naleznete čerstvé tahini v chlazené sekci vedle hummusu. Tahini vyrobené ze syrových sezamových semínek má nižší obsah tuku, než tahini vyrobené z pražených semínek.

Tisknout
Top