Tofu

Tofu

Tofu je sójový tvaroh vyrobený ze sójových bobů, vody a srážedla. Často se používá ve vegetariánských pokrmech místo masa a má vysoký obsah bílkovin a vápníku. Tofu je obdivováno pro svoji schopnost převzít chuť okolních ingrediencí, což z něj dělá univerzální a často používanou potravinu, především v asijské kuchyni. Existují dva druhy tofu: jemné či měkké tofu, a pevné či běžné tofu. Tofu je bohužel diskutabilní potravinou. Ačkoli zdravotních přínosů je celá řada (sojové boby mají vysoký obsah kyseliny listové a vitamínu K), v některých studiích bylo tofu spojeno s nárůstem výskytu rakoviny prsu. Studie vedly k protichůdným výsledkům, takže se před použitím sójových produktů, jako je tofu, v receptech poraďte se svým lékařem.

Zdravotní účinky

  • zdroj s vysokým obsahem bílkovin rostlinného původu
  • obsahuje fytoestrogeny, u kterých bylo prokázáno, že fungují jako ochrana proti některým formám rakoviny
  • pomáhá budovat silné kosti
  • podporuje zdravé srdce a kardiovaskulární systém

Jak si správně vybrat

Tofu se obvykle prodává balené ve tvaru čtverečků. Hledejte organické značky tofu bez GMO.

Tisknout
Top